【解決難題要懂這樣思考!】

創業路上,不管是老闆還是管理層,都經常要應付各式各樣的難題。不少人面對問題或樽頸位,都習慣「見招拆招」,而缺乏一個有系統的思考過程。近年企業間開始流行以人為本去解決問題的「Design Thinking 設計思考」方法,不少公司的人事部亦已運用這種模式去管理。

[全文閱讀]

【聖誕有禮🎉|送你一份微甜心意|免費造型蛋榚🍰】

不經不覺嚟到年尾,2020年對香港人嚟講,都係特別唔易過嘅一年;對初創企業家嚟講尤甚 – 要面對種種因疫症、社運因素而對生意造成嘅影響,壓力非同小可。一向支持本地企業及小生意老闆嘅我地,決定趁住聖誕,聯合觀塘區烘培店 Thelesuryhk 送出免費6″自選蛋榚(價值約HK$500),等大家可以喺佳節,放個靚鬆,享受一份微甜心意。

[全文閱讀]

【五個初創新手必學守則】

創業是一件令人充滿熱情的事情,同時亦都非常冒險,需要做好心理準備。亦要在創業之前做好專業的評估及分析,由創業、團隊、經營模式、設計、執行能力、公司核心價值、貨源等等⋯⋯都一定需要有一個長遠的規劃。

[全文閱讀]
fernando-wong-main-visual

【 Paragon 左鄰右里 X Fernando @ Biohacker HK 】

提起生酮,大部人都會馬上聯想到生酮飲食。生酮飲食法於全球大行其道,強調高脂肪、高蛋白質和低碳水化合物,透過大幅減少攝取碳水化合物,令肝臟將脂肪轉化為脂肪酸和酮體,幫助身體燃燒脂肪。而在香港,亦有人以過來人身份,成立「香港生物駭客」推廣生酮知識及文化。創辦人Fernando Wong望能消除社會對生酮的錯誤觀念。

[全文閱讀]