【創造新需求,有「破壞」有建設!】

經營一盤生意,遇上樽頸位時,你會如何突破?坊間有不少策略讓大家學習,今天就來一談1997 年時,由哈佛大學教授Clayton Christensen提出的「破壞性創新」(Disruptive Innovation)策略!
破壞性創新,意指將產品或服務,針對特殊目標消費族群,改變產業現有的運作方式,甚至「破壞」了遊戲規則,透過創新方式呈現,進而取代存在已久的競爭對手。

[全文閱讀]

【Paragon x G’ Morning Coffee|創業啦!有獎問答遊戲💪🏻】

面對擁有「神邏輯」嘅老細或者同事,大家有無諗過脫離打工仔身份去創業呢?如果決定創業,你最想同前老細講嘅說話又係咩?而家留言話畀我地知,就有機會獲得豐富禮物!👇🏼做老細,最緊要精神兼頭腦清晰,今次Paragon聯同Community Member G’ MorningCoffee 送出5份免費精品咖啡套裝(價值約$780)及 5張$100現金卷,用香香咖啡幫大家提個神!

[全文閱讀]

【解決難題要懂這樣思考!】

創業路上,不管是老闆還是管理層,都經常要應付各式各樣的難題。不少人面對問題或樽頸位,都習慣「見招拆招」,而缺乏一個有系統的思考過程。近年企業間開始流行以人為本去解決問題的「Design Thinking 設計思考」方法,不少公司的人事部亦已運用這種模式去管理。

[全文閱讀]

【聖誕有禮🎉|送你一份微甜心意|免費造型蛋榚🍰】

不經不覺嚟到年尾,2020年對香港人嚟講,都係特別唔易過嘅一年;對初創企業家嚟講尤甚 – 要面對種種因疫症、社運因素而對生意造成嘅影響,壓力非同小可。一向支持本地企業及小生意老闆嘅我地,決定趁住聖誕,聯合觀塘區烘培店 Thelesuryhk 送出免費6″自選蛋榚(價值約HK$500),等大家可以喺佳節,放個靚鬆,享受一份微甜心意。

[全文閱讀]